Thursday, November 10, 2011

~lets cooking!!!~

mak..nak kupas bwg be byk?
mak...bwg putih lak..?
mak...lada hitam ni nk bpe byk lak..?
mak..halia ni..?
makk...nk tumis cam biase ke..?
mak..err...pas tu nk wat pe..?
makk...ag3..?
hihik..cian nye kat mak aku...sowi mak..anak mu ini baru nk blaja msk sotong..
lalala..kompem jd n sedap..

alang2 da bising dari td bek share ckit kn..t klu nk blaja msk ngn ika jgn wat bising cm ika taw..
Resipi mak;.

  • 2biji bawang merah
  • 1biji bwg putih
  • lada itam, klu yang da siap kisar letak sparuh sudu je..
  • halia ckit je..
  • n serai..
  • mule2 wat bumbu..tumbok bwg2 n lada itam skali ngn halia, n letak garam sikit..ehh..halia jgn lupe..sebab td ika pon lupe ltk serai..ngee
  • pastu panaskan minyak..tumis bumbu tadi..tambah kunyit..nk bg de warna..
  • da ade bau...hurrmmmm..dap2..hii
  • nex masukkan sotong..tambah air cikit je,lam stgh cawan..mak kate t air sotong tu turun so x yah letak byk2..
  • next ltk garam,gule n ajinamoto if nk letak secukup rase..
  • laz..tggu la ie msk..n ciap!!!

p/s: jgn lupe rase..x sedap kang jgn slhkan ika..klu ika siap suh abah rase ag sedap o x..that y ika gerenti jd n sedap..hii...have a gud try!!

No comments:

Post a Comment